Subscribe:

Saturday, February 23, 2013

Η επιρροή του σχεδίου «Αθηνά» στο Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Συνέγραψα ένα κείμενο το οποίο και θα σας παραθέσω αυτούσιο. Έχει σταλθεί ήδη σε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης κι ελπίζουμε σε δημοσιοποίηση και ίσως σε συνέντευξη.
Το κείμενο είναι αυτό που ακολουθεί:



Η επιρροή του σχεδίου «Αθηνά» στο Α-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Είναι ευρέως γνωστό, πλέον, το σχέδιο που υποβλήθηκε για διαβούλευση από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας κ. Αρβανιτόπουλο. Όμως, πόσο γνωστή έχει καταστεί η αρνητική του επίδραση στην κοινωνία των φοιτητών αλλά και στην εκπαιδευτική υπόσταση του ΤΕΙ ; Στο ΤΕΙ στεγάζονται 25 τμήματα εκ των οποίων απειλούνται τα 13 είτε με μεταφορά στις Σέρρες και στη Φλώρινα είτε με συγχώνευση με άλλα τμήματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να πρέπει 15.000 φοιτητές να αφήσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης και να μετακομίσουν στις προαναφερθείσες πόλεις με μία σειρά συνεπειών γι αυτούς και τις οικογένειές τους.
Το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης είναι ένα από τα τμήματα που μεταφέρεται στις Σέρρες, γεγονός που θα έχει τις εξής συνέπειες:
·       Περίπου 1000 φοιτητές του τμήματος αναγκάζονται να μετακομίσουν και φυσικά να χρεωθούν με σημαντικά έξοδα, τα οποία δε μπορούν να καλύψουν όλες οι οικογένειες. Συνεπώς κάποιοι από αυτούς θα εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ή και θα προτιμήσουν ιδιωτικά κολλέγια (αν έχουν την οικονομική δυνατότητα ακόμα και για κάτι τέτοιο).
·       Όσοι εργάζονται για να συντηρήσουν τον εαυτό τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους θα εγκαταλείψουν και την εργασία τους, ενώ είναι ολοφανερο πως η πιθανότητα ανεύρεσης εργασίας στις Σέρρες των 80.000 κατοίκων είναι αδύνατη λόγω της οικονομικής κρίσης.
·       Δεν είναι δυνατόν να μεταβαίνουν καθημερινά οι καθηγητές στις Σέρρες (η απόσταση είναι 160 χλμ από τη Θεσσαλονίκη) ούτε και είναι δυνατόν να μετακομίσουν όλοι (σκεπτόμενοι για παράδειγμα πως κάποιοι έχουν οικογένειες αλλά και όχι μόνο)  συνεπώς το τμήμα αυτόματα υποβαθμίζεται.
·       Η πόλη των Σερρών δεν έχει το κατάλληλο δίκτυο βιβλιοθηκών για να καλύψει τις απαιτήσεις του τμήματος κι επίσης δεν υπάρχουν οι ανάλογες εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει εκεί. Άλλωστε, εκτός από τα βιβλία που χρειαζόμαστε, έχουμε ανάγκη από βιβλιοθήκες για πρακτική άσκηση. Δε μπορούν οι 2 βιβλιοθήκες των Σερρών να καλύψουν τις ανάγκες του προγράμματος σπουδών του Τμήματος.
·       Αποκλείεται ένας αριθμός φοιτητών ΑμεΑ, οι οποίοι επέλεξαν την πόλη της
Θεσσαλονίκης λόγω ευκολότερης πρόσβασης αλλά και λόγω καλύτερης επαγγελματικής αποκατάστασης ως απόφοιτοι του Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας.
·       Αναιρείται το δικαίωμα επιλογής σχολής/πόλης, αφού κάποιοι φοιτητές επέλεξαν αυτό το τμήμα με βάση την έδρα του.


Γενικότερα, υπάρχει ένας αριθμός 15.000 φοιτητών προς μετακίνηση στις Σέρρες προς ενοικίαση 500 μόνο κατοικιών. Αυτό το στοιχείο δε φαίνεται καθόλου να έχει εξεταστεί από το Υπουργείο, καθώς ανακοινώνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα 15% των φοιτητών θα έχει αποφοιτήσει ως το Σεπτέμβρη. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται η αυτοτέλεια της διοίκησης, σε ένα τεχνολογικό ίδρυμα που έχει ζωή στην περιοχή της Σίνδου 30 χρόνια τώρα. Και τέλος αντιδρούμε σε ένα σχέδιο το οποίο δεν έθεσε ποτέ προς διαβούλευση το σύνολο των ακαδημαϊκών κριτηρίων, με τα οποία θα μπορούσε να γίνει μία μελέτη αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προς όφελος των σπουδών, της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις αυτές όχι μόνο δεν βασίζονται σε σοβαρά ποιοτικά και μετρήσιμα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν σέβονται ούτε καν τα ασαφή κριτήρια/διαπιστώσεις που αναφέρονται στο εισαγωγικό μέρος του σχεδίου «Αθηνά». 




Εκ μέρους του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
Άννα Μαρία Ζήφια 

2 comments:

Anonymous said...

πάρα πολύ καλά έγραψες να σαι καλά

Zinala said...

ευχαριστώ, καλό απογευμα.

Post a Comment

Your opinion is...?