Subscribe:

Wednesday, October 24, 2012

Συμπτώσεις και τύχη

Σύμπτωση;
Δεν το νομίζω. Προγραμματίζουμε και εκπληρώνουμε συμπεριφορές που μας οδηγούν σε μια κατάσταση. Και τότε είναι που λέμε "κοίτα σύμπτωση".

Ορισμός και ρίζα της λέξης

Σύμπτωση: απο το πρόθεμα συν + πίπτω .
Πίπτω: (επιλεκτικά η μετάφραση) περιέρχομαι σε ή βγαίνω από μία κατάσταση.

Τι μας λέει το παραπάνω; Για σκεφτείτε.

Ο άνθρωπος είναι αδύναμο ον, γι αυτό και εξελίχθηκε. Κι όσο εξελίσσεται αισθάνεται την ανάγκη να εξηγήσει κάποια φαινόμενα τριγύρω του. Όσο του είναι δύσκολο αυτό ή συναντά δυσκολίες (ή απλά δεν τον βολεύει η εξήγηση), τότε εμφανίζει την τύχη, όπου "τύχη" είναι ένα περιστατικό της μοίρας . Μοίρα με τη σειρά της, είναι κάτι που δεν ορίζει το άτομο. Δε θα το τραβήξω άλλο όμως.


Σύμπτωση δεν υπάρχει. Οδηγούμαστε σε μια κατάσταση [δες παραπάνω τον ορισμό του "πίπτω"], λόγω άμεσων επιλογών (και εμμέσως και συνθηκών). 
Παράδειγμα δε θα φέρω είναι ανώφελο. 


Μου αρέσει προσωπικά να χαζεύω τη ζωή μου απο τρίτη οπτική γωνία και να λέω "κοίτα πώς μου ήρθαν τα πράγματα. Σύμπτωση;". Αλλά σε βάθος χρόνου ανακαλύπτω -άθελα μου μερικές φορές- ότι δεν είναι απλή σύμπτωση. Μπορεί να φαίνεται έτσι σε μένα, αλλά κάποιος/κάτι με οδήγησε εκεί.
Είμαι, όμως, αρκετά κουρασμένη και δε θα το αναλύσω άλλο, παρ΄ολο που είναι ανολοκλήρωτη η σκέψη.


Και τραγουδάκι σχετικό:



Καληνύχτες!




ΥΓ. Δεν ήταν τυχαίο.

15 comments:

CS said...

"Σύμπτωση δεν υπάρχει."
Σύμπτωση είναι η τυχαιότητα που υπάρχει μέσα στον κώδικα της ζωής, ίσως σε κάτι ανώτερο, μεταφυσικό.
Δεν φταίω εγώ που θάφτηκα κάτω από την χιονοστιβάδα, αλλά η συγκεκριμένη, εκείνη η μία, η μοναδική που χρειάστηκε, πεταλούδα που πέταξε εκείνη την στιγμή. Σύμπτωσις!
Αλλά τελικά ίσως και να μην είναι, γιατί εγώ επέλεξα να πάω βόλτα στο χιονισμένο βουνό.
Όπως και να είναι τα πράγματα, το θέμα είναι να δεις την σύμπτωση πριν συμβεί. Και αφού συμβεί (γιατί υπάρχουν) να την εκμεταλλευτείς βέλτιστα ή έστω να αποχωρήσεις με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

Zinala said...

συμφωνω μαζί σου αλλά πως να δεις τη σύμπτωση πριν συμβεί; αν την προβλέψεις τότε θα οδηγήσεις τις καταστάσεις σε μια μορφή και άρα δε θα υφίσταται σύμπτωση.
όσο για τις απώλειες, ασε ας μη μιλήσω γι αυτό.

CS said...

Οι συμπτώσεις (και γενικότερα το μέλλον) είναι σαν τον καιρό.
Βλέπεις κάποια φαινόμενα και συμπεραίνεις. Και σκέφτεσαι τις πιθανές εξελίξεις.
Από σύμπτωση πέτυχα έναν παλιό μου συμμαθητή στον δρόμο. Αλλά το εκμεταλλεύτηκα και διατήρησα καλές (έστω τυπικές) σχέσεις, την ώρα που θα μπορούσα να του κατεβάσω στο κεφάλι το λαπτοπ. Ευχαρίστηση; Ανεκτίμητη. Συνέπειες; Πολλές και κακές.

Zinala said...

θα το σκεφτώ κι αυτό. εν καιρώ.

Ἅ λ ς said...

θεωρώ πως όλα για κάποιο λόγο γίνονται! όσο κλισέ κι αν ακουγεται αυτό, είμαι σίγουρη ότι ισχύει..

*Φαντομάς. said...

μια σειρά τυχαίων συμπτώσεων είναι και η λογική!και δεν κρύβω πως όλα αυτά με τρελαίνουν!!
χαιρετώ σε φίλη μου!

Graοuzel said...

Ακούγεται όντως πολύ κλισέ και μεταφυσικό.Αν πιστεύεις σε αυτή την ρήση τότε αυτό θα σου γίνει διαλεκτική και τα πάντα θα τα ερμηνεύεις μέσο αυτής.Δηλαδή αν πιστεύεις πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο τότε όλα θα γίνονται για κάποιο λόγο.

Zinala said...

χαιρετώ κι εγώ σε :)

Zinala said...

Graouzel δεν ειναι απαραίτητα κακό αυτό .

Graοuzel said...

Τι εννοείς;Στην μεταφυσική αναφέρεσαι;


Ελένη said...

Αν το σκεφτείς καλύτερα οι συμπτώσεις είναι πιθανότητες. Προχωράς στο δρόμο π.χ. και βλέπεις έναν γνωστό και λες "Τι σύμπτωση!". Όμως έχεις προσπεράσει άλλους 200 ανθρώπους που δεν τους ήξερες πριν να συναντήσεις αυτόν... Άρα στους 201 ανθρώπους που προσπέρασες ήξερες τον 1. Δεν είναι δα και τόσο απίθανο. Δεν κάθισες όμως να πεις για κάθε έναν από τους προηγούμενους "Αχ, αυτόν δεν τον ξέρω, τι μη-σύμπτωση!". Το συμβαίνει και όταν βρίσκεις λεφτά στο δρόμο. 255 μέρες το χρόνο κυκλοφορείς στους δρόμους, και δεν έχεις βρει ούτε λεπτό! Ε μια φορά θα τύχει να βρεις κανα 10άευρω. Αλλά εσύ θα θυμάσαι αυτή τη φορά που πήρες χρήματα και όλες τις άλλες θα τις ξεχάσεις! Έτσι εξιδανικεύουμε τις συμπτώσεις, ενώ στην ουσία είναι περιπτώσεις σαν όλες τις άλλες που μπορούν να συμβούν! ;)

Zinala said...

μ άρεσε αυτή η πολλή έξυπνη προσέγγιση σου Ελενη μου. Σ ευχαριστώ για το κείμενό σου :)

Ελένη said...

Καλέ 365 μέρες έχει ο χρόνος, τι σκεφτόμουν!! Να σαι καλά angel!

Zinala said...

βρε συ, οι υπόλοιπες είναι που δε βγαίνεις, απλά μένεις μέσα!!!

Ελένη said...

Χαχαχα είσαι απίστευτη!

Post a Comment

Your opinion is...?