Subscribe:

Monday, July 16, 2012

Το παζλ των ανθρωπίνων σχέσεων


   Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι όπως ένα παζλ. Όλα τα κομμάτια έχουν κάποιες υποδοχές για τα υπόλοιπα, όπως και ειδικές προεξοχές. Άλλα κομμάτια είναι μεγάλα, ενώ κάποια άλλα είναι πιο μικρά. Μερικά κομμάτια έχουν 4 πλευρές και κάποια άλλα έχουν παραπάνω (μη φαντάζεσαι ένα συνηθισμένο ορθογώνιο παζλ). Όλο το παζλ σχηματίζει την κοινωνία μας και τον κόσμο. Συνεπώς όλα τα κομμάτια είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία και θα το καταλάβεις καλύτερα αν σκεφτείς πως από την κοινωνία δεν μπορεί να λείψει ούτε ένα επάγγελμα. Σε πιο μικρές κοινωνίες δε θα μπορούσε να λείπει ακόμα κι ένας επαγγελματίας (πάρε σαν παράδειγμα ένα μικρό χωριό, δίχως ηλεκτρολόγο).
   Κάθε κομμάτι λοιπόν, για να το κάνω πιο απλό, συμβολίζει και έναν τομέα στη ζωή του ανθρώπου. Τον επαγγελματικό/ εργασιακό, τον οικογενειακό, τον ερωτικό, τον θρησκευτικό, τις προσωπικές ασχολίες και άλλα. Για να συμπληρωθεί και ο άνθρωπος αλλά και το παζλ ολόκληρο, χρειάζεται να είναι σωστά ενωμένα όλα τα κομμάτια. Θα πρέπει να εφάπτονται πλήρως και επαρκώς όλες οι πλευρές, οι προεξοχές με τις υποδοχές και αντίστροφα. Αυτό σημαίνει πως καθένας μας θα πρέπει να βρει όλα εκείνα τα κομμάτια που τον συμπληρώνουν και που τον εκφράζουν.
   Κάποια κομμάτια μπορούν να συμπληρωθούν πολύ εύκολα, μόνο με μια ματιά στο σχέδιο του παζλ. Είναι πολύ πιθανό να απεικονίζεται ένα μέρος ενός αντικειμένου στο ένα κομμάτι και το υπόλοιπο σε άλλο, για παράδειγμα στο ένα κομμάτι να υπάρχει η παλάμη ενός χεριού και στο άλλο κομμάτι να βρίσκονται τα δάκτυλα. Καταλαβαίνουμε πως κάποια κομμάτια συμπληρώνονται ευκολότερα από κάποια άλλα. Δηλαδή, στην πραγματική ζωή θα μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να επιλέξει μια ασχολία που του ταιριάζει κι έτσι αυτός ο τομέας να συμπληρωθεί άμεσα και γρήγορα.
   Ενίοτε χρειάζεται να αναζητήσουμε πολύ ένα κομμάτι που θα συμπληρωθεί με ένα άλλο. Στην πραγματική ζωή θα μπορούσε να συμβεί αυτό με τους φίλους ενός ατόμου. Οι φιλίες δεν σχηματίζονται πάντα πολύ γρήγορα. Παρ όλα αυτά και σ αυτήν την περίπτωση έχουμε ενδείξεις, απλά δυσκολευόμαστε να βρούμε το καταλληλότερο κομμάτι ανάμεσα σε πολλές χιλιάδες. Έτσι είναι και οι άνθρωποι.
   Υπάρχουν, όμως, κι εκείνα τα κομμάτια τα οποία δεν σου επιτρέπουν να βρεις καθόλου εύκολα εκείνο το μοναδικό κομμάτι που τα συμπληρώνει. Τέτοιο είναι το κομμάτι του ερωτικού τομέα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ψάχνεις σημάδια που θα σου δείξουν ότι βρήκες το σωστό κομμάτι για να τα ενώσεις. Τυχαίνει όμως και να βρεις ένα κομμάτι, το οποίο να δείχνει πως ταιριάζει κι όμως να μην είναι εκείνο το κατάλληλο. Ή ίσως απλά να μην ταιριάζει τη δεδομένη στιγμή που συμπληρώνεις το παζλ.
   Θα καταλάβεις καλύτερα αν  πάρεις ως δεδομένο ότι το παζλ που φτιάχνεις είναι μεταβλητό & εξαρτώμενο από τις συνθήκες και τη φάση της ζωής σου, μιας και εσύ ο ίδιος είσαι μεταβαλλόμενος σαν άνθρωπος ανάλογα με την περίοδο που διανύεις. Συνεπώς θέλω να πω ότι κι εσύ από μόνος σου είσαι ένα μεγάλο και σύνθετο παζλ, το οποίο προσπαθεί να ενωθεί με ένα μεγαλύτερο. Εκείνο της κοινωνίας, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου. Κι από το παραπάνω καταλαβαίνει κανείς την σπουδαιότητα κάθε ατόμου και τη μοναδικότητά του.
   Για να συμπληρωθεί το παζλ εσύ πρέπει να συνεχίσεις να αναζητάς το κομμάτι που θα καλύψει το κενό. Μπορεί να χρειαστεί να ψάξεις στην τύχη κι έτσι να δοκιμάσεις πολλά κομμάτια δίχως αποτέλεσμα. Θα τύχει να κολλήσουν τα κομμάτια μεταξύ τους κι αφού δεν ταιριάζουν να πρέπει να τα ξεκολλήσεις. Ίσως το χαρτί με το σχέδιο του παζλ να σχιστεί κατ αυτόν τον τρόπο. Αυτό το σκίσιμο είναι οι πληγές που μένουν στους ανθρώπους, όταν συνάπτουν σχέσεις με λάθος άτομα, επειδή νομίζουν είτε ότι ταιριάζουν είτε επειδή προσπαθούν πρόσκαιρα να καλύψουν το κενό που νιώθουν μέσα τους.
   Μέσα σ όλη την προσπάθεια αυτή, θα ταιριάξεις τυχαία κάποια κομμάτια με την πρώτη προσπάθεια. Δε θα είναι πολλά αυτά τα κομμάτια, όμως να είσαι προετοιμασμένος ότι θα συμβεί κι αυτό. Σαν να προσπαθήσεις να συνθέσεις τα κομμάτια του ουρανού ενός παζλ. Είναι όλα γαλάζια και δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη. Τι κάνεις λοιπόν; Πειραματίζεσαι. Κοιτάς και παρατηρείς λίγο τα κοψίματα και τις εγκοπές και προσπαθείς. Είναι σημαντικό το ότι δεν τα παρατάς. Χρειάζεσαι και λίγη τύχη για να πιάσεις αμέσως το σωστό κομμάτι και να μη χρονοτριβήσεις. Κι ο χρόνος σου θα πρέπει να είναι σωστά μοιρασμένος. Να μην καταπιαστείς με έναν τομέα μόνο, δηλαδή ένα μέρος του παζλ. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι τα κομμάτια που έχεις ήδη ενώσει στο παζλ αλλάζουν μορφή. Όμως πρόσεξε. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει με το ζόρι να πιέσεις κάποιο κομμάτι να ενωθεί με κάποιο άλλο, αλλά και ούτε να περιμένεις να γίνει η αλλαγή στα κομμάτια ώστε να βάλεις κάποιο που φαίνεται όμορφο και ίσως κατάλληλο.

     Καλή τύχη, λοιπόν, με το δικό σου παζλ και προσοχή! 

[ΥΓ όλο το κείμενο ανήκει σε δική μου σκέψη και δημιουργία. Ευχαριστώ]

8 comments:

Fallen Angel said...

πολύ καλό!!!

marimar said...

Αγγελάκι μου, εγώ έχω συνήθως πρόβλημα με τον χρόνο μου και καθυστερώ να περάσω. Έκανες νόστιμες αλλαγές, αλλά δεν είναι εύκολο για τον αναγνώστη να διαβάσει τις αναρτησεις σου. Θα επανέλθω για μελέτη και με νέα γυαλιά. Ελπίζω να κάνεις και εσύ κάποια ρύθμιση.
Φιλάκια

issallos said...

Καλημέρα,ευκόλινες την ανάγνωση,αλλά έβαλες δύσκολο κείμενο.Σε γενικές γραμμές,η ζωή μας.Καλό!

seeking_for_freedom said...

Το πιο δυσκολο πράγμα στον κόσμο είναι να βρείς τους ανθρώπους σου, είτε φίλους, είτε συντρόφους... Τόσα πολλά κομμάτια, τόσο λίγος χρόνος! Ομως...νομίζω πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε! θα βρούμε, αν όχι όλα, τα σημαντικότερα κομμάτια που μας ολοκληρώνουν!
Μέχρι τότε, we keep on seeking...smiling! =)
*καλημέρα!

Zinala said...

Έγιναν διορθώσεις.
Σας ευχαριστώ.
Καλημέρα :)

Unknown said...

Καλημέρα,έχασα επεισόδιο!Το διάβασα όλο.Καλό ,αλλά λείπει το ξάφνιασμα.Χωρίς αυτό είμαστε κουμπάκια, τα σκιρτήματα της καρδιάς που είναι?΄Δεν χτυπάει η καρδιά σου τρέλα εσένα?Η φαντασίωση δεν παίζει?Το θέλω τώρα?Και το νάζι το γυναικείο,το σήκωμα της φούστας?.Είσαι σίγουρη οτι θέλεις να βάλεις τον εαυτό σου μέσα σ αυτό το πάζλ?Δεν είσαι κούκλα μου βιβλίο,γυναίκα είσαι, άνθρωπος,γλυκειά,κακιά , οτι θές είσαι εκτός απο βιβλίο! Πιο πολύ παρατηρητής μου μοιάζεις και εσύ!Καλώς ήρθες στήν ζώη!Εμείς γλεντάμε ακόμη και με βαριά καρδιά!Ξεζουμίζουμε την ευκαιρία, και ζούμε μακριά απο κανόνες.Αλλά μάλλον δεν τα λέμε όλα ,έτσι κάνω και εγώ, δεν είναι για όλους τα μυστικά μας!!! Εχεις όμως όρεξη να "ζήσεις" και μ αρέσει πολύ αυτό.
Πήρα το θάρρος να γράψω και γώ τώρα που είδα εσένα.Το είχα στο μυαλό μου αλλα δεν ήξερα το πώς.Σε ευχαριστώ Αγγελέ μου!

Zinala said...

Μάκη, γι αυτό λέω οτι το παζλ είναι μεταβλητό και οτι πρώτα εμείς είμαστε μεταβαλλόμενοι. Ανάλογα με τις συνθήκες, τα ερεθίσματα κλπ.
Ίσως να θέλει διάφορες προσθήκες, έχει παραμείνει σε πρωτόγονο στάδιο, αφού γράφτηκε σε τελείως άλλη ηλικία (2 έτη και κάτι πριν) κι έκτοτε δεν το ξαναεπεξεργάστηκα!
Καλά κάνεις και μου τα λες και καλά κάνεις και γράφεις :) Να σαι καλά!

Snake Plissken said...

Eξαιρετική σκέψη για την θεωρία, να το πω έτσι, του παζλ.

Post a Comment

Your opinion is...?